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ID 14013
Eprint ID
14013
フルテキストURL
105_251.pdf 624 KB
タイトル(別表記)
Specific IgE antibodies against food allergens in asthmatics
著者
光延 文裕 岡山大学医学部附属病院三朝分院内科 Kaken ID publons researchmap
御舩 尚志 岡山大学医学部附属病院三朝分院内科
貴谷 光 岡山大学医学部附属病院三朝分院内科
岡崎 守宏 岡山大学医学部附属病院三朝分院内科
谷崎 勝朗 岡山大学医学部附属病院三朝分院内科
抄録
Both inhalant allergens and food allergens are reported to induce symptoms of asthma. However, food may play a minor role in respiratory allergy, and allergy to food may contribute to respiratory symptoms by increasing bronchial hyperresponsiveness. In this study, we examined serum levels of specific IgE antibodies to food allergens and inhalant allergens in bronchial asthma patients. Rice, wheat, soybean, corn and potato were selected as food allergens in this study. The positive ratio of IgE RAST (radioallergosorbent test) to potato was highest and that to rice was lowest among the five food allergens tested. High positivities of specific IgE antibodies to food allergens did not correlate to patient age or age at onset, and were found in patients with high levels of serum IgE. Positive IgE RAST to food allergens was detected only in patients with specific IgE antibodies to inhalant allergens. Positive ratio of specific IgE antibodies to food allergens tended to be higher in asthmatics with other allergic disease than in those without allergic disease.
キーワード
気管支喘息
年齢
食物アレルギー
血清 IgE
RAST
発行日
1993
出版物タイトル
岡山医学会雑誌
出版物タイトル(別表記)
Journal of Okayama Medical Association
105巻
3-4号
出版者
岡山医学会
出版者(別表記)
Okayama Medical Association
開始ページ
251
終了ページ
256
ISSN
0030-1558
NCID
AN00032489
資料タイプ
学術雑誌論文
オフィシャル URL
https://www.jstage.jst.go.jp/article/joma1947/105/3-4/105_3-4_251/_article/-char/ja/
関連URL
http://www.okayama-u.ac.jp/user/oma/index.html
言語
日本語
著作権者
岡山医学会
論文のバージョン
publisher
査読
有り
Eprints Journal Name
joma
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